Een huis verkopen

Een huis verkopen?

Als verkoper hebt u een informatieplicht. U moet de koper alles vertellen over zaken die invloed kunnen hebben op de waarde van het huis of een toekomstige verkoop in de weg kunnen zitten. Het gaat dan om de bekende (verborgen) gebreken, maar ook om de lasten en beperkingen en bijvoorbeeld erfdienstbaarheden. Over deze zaken moet u afspraken maken met de koper. Die afspraken legt u vast in de koopovereenkomst.

 Verkoopt u uw eigen woning of een woning uit een nalatenschap? Heeft u alles goed geregeld omtrent uw hypotheek? Wij adviseren u graag over wat hier bij komt kijken.

Uw eigen woning verkopen

Indien u het met de koper eens bent over de koopsom, moet het koopcontract worden opgesteld. In het koopcontract staan namelijk de afspraken die u met de koper heeft gemaakt. Denk aan afspraken over:

  • de koopsom
  • de datum van de overdracht van het huis
  • wel of geen waarborgsom of bankgarantie
  • ontbindende voorwaarden als de koper de financiering niet rond krijgt
  • erfdienstbaarheden of andere bijzondere bepalingen.

verhuizen_01Het koopcontract is de basis voor de eigendomsoverdracht van de woning. Meestal maakt uw makelaar dit in overleg met u op. Vergeet u iets in de koopovereenkomst of staat het er niet helemaal goed in? Dan kan dat grote gevolgen hebben. Want eenmaal getekend, blijft getekend.

Heeft u zelf geen idee waar u op moet letten? Vraag ons dan om advies voordat u het koopcontract ondertekent. Dan weet u zeker dat alles er in staat! Ook kunnen we u helpen bij het opstellen van de leveringsakte en zorgen wij voor de inschrijving in de openbare registers van het Kadaster.

Een woning uit een nalatenschap verkopen

Een huis erven is voor een erfgenaam niet zonder risico’s. Stelt u zich voor dat er een hypotheek op de woning zit die hoger is dan de waarde van de woning. Dan bent u met uw eigen vermogen aansprakelijk voor schulden van de overledene. In geval van een onverkoopbaar huis met een hoge hypotheek kunt u dus zelf aansprakelijk worden gehouden voor de restschuld. Als erfgenaam kunt u dit voorkomen door de nalatenschap beneficiair te aanvaarden. Hierbij geeft u eigenlijk aan dat u de erfenis alleen accepteert als er sprake is van een positief saldo. Wij kunnen u informeren over de risico’s en de mogelijkheden om die risico’s te voorkomen.

Hypotheekvrij opleveren!

Het is prettig als u bij de verkoop geen hypotheeklening meer hoeft af te lossen. Het is daarbij wel van belang dat u uw hypotheek heeft laten doorhalen bij het Kadaster. Pas dan is uw huis hypotheekvrij en kan de overdracht doorgaan. Een koper kan namelijk eisen dat het huis hypotheekvrij wordt opgeleverd.

aflossenHypotheekschuld kan niet afgelost worden
Levert uw woning bij verkoop niet voldoende op om de hypotheekschuld af te lossen? Dan is het goed om op tijd naar een oplossing te zoeken. Bij een restschuld kan uw hypotheek namelijk niet worden doorgehaald.

Omgaan met een restschuld
Misschien kan de schuld worden meegenomen in een hypotheek voor uw nieuwe woning. De rente voor dat deel van de hypotheek is dan niet aftrekbaar. Of de restschuld kan mogelijk worden omgezet in een persoonlijke lening bij dezelfde bank. Die lening moet u vaak wel versneld aflossen.
 

Kosten bij verkoop

De koper betaalt alleen de kosten die hij maakt voor de aankoop van uw woning. Zijn er kosten voor de verkoop van uw woning, dan moet u die natuurlijk zelf betalen. Denk aan de kosten voor het doorhalen van uw hypotheek of het aflossen van een krediet.

Koper kiest meestal de notaris
Degene die de notariskosten betaalt voor de overdracht, kiest vaak de notaris. Dat is bijna altijd de koper. Maar voor u kan het prettig zijn om zelf de notaris te kiezen. U kunt dan namelijk, voor de overdracht, al veel dingen regelen. Zeker als uw situatie wat lastiger is kan dat een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld bij een overlijden, als de woning onderdeel is van een erfenis.

Kosten voor de overdracht
Wilt u zelf de notaris kiezen, dan kunt u met de koper afspreken dat u de kosten voor de overdracht
betaalt. Let wel: dat is niet die spreekwoordelijke tien procent kosten koper. Het gaat om een klein bedrag, voor de leveringsakte en het registreren van de akte bij het Kadaster.

Wij staan u graag bij met advies en hulp op maat!

 

 

Met recht vertrouwd.

Brochure:

Woning verkopen?

Klik op de folder en lees de online, doorbladerbare brochure.
Wilt u hem liever downloaden?
Klik dan op ‘Download PDF’

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Wilt u graag een persoonlijk gesprek?

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.