Uw relatie officieel maken

Uw relatie officieel maken?

Samen verder gaan is een belangrijke beslissing in uw leven. De kans is groot dat u al met elkaar heeft overlegd welke bezittingen en schulden van u samen worden en welke u graag zelf wilt houden. Of wat er moet gebeuren als één van u beiden komt te overlijden. Ook moet onder ogen worden gezien wat er gebeurt als de relatie wordt verbroken.

 De wet heeft een aantal zaken geregeld. Wat precies, hangt af van de manier waarop u samen verder gaat:

  • gewoon’ samenwonen
  • trouwen of
  • een geregistreerd partnerschap.

Soms sluiten die wettelijke regelingen niet aan op wat u samen wilt. Dan is het verstandig om die andere wensen op papier te zetten. Zo kan er later geen misverstand ontstaan. Er zijn verschillende manieren om afspraken te maken. Denk aan het opstellen van een samenlevingsovereenkomst, testament, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

De notaris speelt daarin een belangrijke – soms zelfs verplichte – rol. Het lijstje dat u samen met uw partner hebt opgesteld, heeft namelijk geen wettelijke waarde. Het is wel verstandig om een aantal voorwaarden samen op papier te zetten ter voorbereiding op uw gesprek bij de notaris.

Uw relatie officieel maken? Notariskantoor Kroezen begeleidt u graag!

‘Gewoon’ samenwonen

Bij ongehuwd samenwonen blijven alle bezittingen en schulden automatisch apart. U heeft ook geen rechten en plichten naar elkaar. Zo kunt u bij uit elkaar gaan geen alimentatie van elkaar eisen. U kunt ervoor kiezen om samen afspraken te maken en vast te leggen in een samenlevingscontract. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat alle bezittingen en schulden gescheiden blijven, maar dat de inboedel, de auto’s en de en/of-rekening juist wel van u beiden zijn.
samenwonen_2Stel dat de ene partner bij de aankoop van een woning al zijn spaargeld of een erfenis in de woning stopt en de relatie wordt na een tijd verbroken. Het is dan goed om in de samenlevingsovereenkomst vast te leggen dat de partner die zijn spaargeld of erfenis in de woning heeft gestopt dit ook dan weer terug krijgt. Verder is het goed om stil te staan bij de gevolgen wanneer u of uw partner komt te overlijden. U bent immers niet automatisch erfgenaam van elkaar. Dit zult u in een testament moeten regelen. Notariskantoor Kroezen helpt u graag met advies en/of het opstellen van een samenlevingscontract en/of testament.

Trouwen

Vanaf 1 januari 2018 geldt de wet ‘beperkte gemeenschap van goederen’. U trouwt dan nog steeds in een gemeenschap van goederen, alleen is deze beperkt. Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt zijn van u samen. Schenkingen en erfenissen die u ontvangt vóór en tijdens het huwelijk zijn van u persoonlijk.  Als u uit elkaar gaat blijven de persoonlijke bezittingen van u alleen en krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen.
TrouwenDoor het maken van huwelijkse voorwaarden kunt u afwijken van de wet.  Wilt u huwelijkse voorwaarden opstellen, aanpassen of opheffen? Wij geven u inzicht in de mogelijkheden en zorgen dat alles goed geregeld wordt.

 

 

Geregistreerd partnerschap

De wet zegt dat óók binnen een geregistreerd partnerschap de beperkte gemeenschap van goederen geldt. Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het geregistreerd partnerschap heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het geregistreerd partnerschap krijgt, zijn van u samen.

GeregistreerdPartnerschapSchenkingen en erfenissen die u ontvangt vóór en tijdens het geregistreerd partnerschap zijn van u persoonlijk. Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden. Wilt u van de wet afwijken dan kunt u partnerschapsvoorwaarden maken. Zorg ervoor dat u deze opstelt voordat u het geregistreerd partnerschap vastlegt. U kunt te allen tijde uw voorwaarden aanpassen of opheffen. Voor het opstellen, aanpassen of opheffen van uw partnerschapsvoorwaarden zijn we u graag van dienst.

Met recht vertrouwd.

Video:

Samenleven

Video:

Geregistreerd partnerschap

Video:

Huwelijkse voorwaarden /
Partnerschaps
voorwaarden

Brochure:

Samen verder

Klik op de folder en lees de online, doorbladerbare brochure.
Wilt u hem liever downloaden?
Klik dan op ‘Download PDF’.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Wilt u graag een persoonlijk gesprek?

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.