Uw relatie officieel maken?
Samen verder gaan is een belangrijke beslissing in uw leven. De kans is groot dat u al met elkaar heeft overlegd welke bezittingen en schulden van u samen worden en welke u graag zelf wilt houden. Of wat er moet gebeuren als één van u beiden komt te overlijden. Ook moet onder ogen worden gezien wat er gebeurt als de relatie wordt verbroken.
De wet heeft een aantal zaken geregeld. Wat precies, hangt af van de manier waarop u samen verder gaat:
- ‘gewoon’ samenwonen
- trouwen of
- een geregistreerd partnerschap.
Soms sluiten die wettelijke regelingen niet aan op wat u samen wilt. Dan is het verstandig om die andere wensen op papier te zetten. Zo kan er later geen misverstand ontstaan. Er zijn verschillende manieren om afspraken te maken. Denk aan het opstellen van een samenlevingsovereenkomst, testament, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.
De notaris speelt daarin een belangrijke – soms zelfs verplichte – rol. Het lijstje dat u samen met uw partner hebt opgesteld, heeft namelijk geen wettelijke waarde. Het is wel verstandig om een aantal voorwaarden samen op papier te zetten ter voorbereiding op uw gesprek bij de notaris.
Uw relatie officieel maken? Notariskantoor Kroezen begeleidt u graag!
‘Gewoon’ samenwonen
Een spannend moment: samen verder in één huis. Een drukke tijd, met verhuizen, klussen, regelen en aanschaffen van spullen. Maar wist u dat de wet niets heeft geregeld voor samenwoners? Afspraken vastleggen in een samenlevingscontract geeft duidelijkheid en heeft voordelen.
Bij ongehuwd samenwonen blijven alle bezittingen en schulden automatisch apart. U heeft ook geen rechten en plichten naar elkaar. Zo kunt u bij uit elkaar gaan geen alimentatie van elkaar eisen. U kunt ervoor kiezen om samen afspraken te maken en deze in een samenlevingscontract (ofwel samenlevingsovereenkomst) vast te leggen. Zo kunt u aangeven welke spullen van u persoonlijk zijn en wat gezamenlijk is. Dit geldt ook voor de schulden. U kunt ook afspraken maken over de financiën. Denk aan het geld voor de boodschappen of voor het gas, water en licht. Maar ook wat er moet gebeuren met uw huis of pensioen als u uit elkaar gaat.
Stel dat de ene partner bij de aankoop van een woning al zijn spaargeld of een erfenis in de woning stopt en de relatie wordt na een tijd verbroken. Het is dan goed om in de samenlevingsovereenkomst vast te leggen dat de partner die zijn spaargeld of erfenis in de woning heeft gestopt dit ook dan weer terug krijgt.
Wat spreken jullie af?
Met 5 stappen brengt u in kaart welke afspraken jullie samen willen maken.
Download hiernaast het stappenplan!
Het voordeel van een samenlevingscontract dat bij de notaris is vastgelegd, is dat deze voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen voor partnerpensioen.
Verder is het goed om stil te staan bij de gevolgen wanneer u of uw partner komt te overlijden. U bent immers niet automatisch erfgenaam van elkaar. Dit zult u in een testament moeten regelen.
Trouwen
Samen verder gaan en trouwen. De meeste mensen in Nederland kiezen hiervoor als ze hun relatie officieel willen maken. Door te trouwen regelt de wet automatisch een aantal zaken voor u.
Als u trouwt dan doet u dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van u samen zijn. Uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk. Die blijven van u persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. Dit is wettelijk zo geregeld.
Wilt u liever zelf bepalen wat u wel en niet samen deelt? Door het maken van huwelijkse voorwaarden kunt u afwijken van de wet. In de huwelijkse voorwaarden legt u vast welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. U kunt ook juist kiezen dat alles van u samen is. Dat noemen we algehele gemeenschap van goederen.
Bent u vóór 2018 getrouwd zonder voorwaarden? Dan was dit in algehele gemeenschap van goederen. De wet die sinds 1 januari 2018 geldt, verandert hier niets aan.
Geregistreerd partnerschap
Samen verder als geregistreerde partners. Als u niet wilt trouwen maar toch uw relatie officieel wilt maken, kunt u kiezen voor geregistreerd partnerschap. Dan weet u zeker dat de wet automatisch een aantal zaken voor u regelt.
Als u een geregistreerd partnerschap aangaat zonder voorwaarden, dan doet u dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan, van u samen zijn. Uitzondering vormen erfenissen en schenkingen die u ontvangt tijdens uw geregistreerd partnerschap. Die blijven van u persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. Dit is wettelijk zo geregeld.
Wilt u liever zelf bepalen wat u wel en niet samen deelt? In partnerschapsvoorwaarden legt u vast welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. U kunt ook juist kiezen dat alles van u samen is (algehele gemeenschap van goederen).
Bent u vóór 2018 als partners geregistreerd zonder voorwaarden? Dan was-en blijft- dit in algehele gemeenschap van goederen.
Belangrijkste verschillen
Trouwen, geregistreerd partnerschap -met of zonder voorwaarden-, wel of geen samenlevingscontract? Onderstaand de belangrijkste verschillen van samenwonen met trouwen en geregistreerd partnerschap.
- Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten.
- Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen.
- Als u samen kinderen krijgt, heeft alleen de biologische moeder automatisch het gezag.
- Er is geen gemeenschap van goederen en er is ook niets geregeld als u uit elkaar gaat. Behalve onderhoudsplicht voor uw gezamenlijke kinderen.
- Bij het overlijden van een van de partners is de andere partner geen erfgenaam. De gezamenlijke bezittingen worden gelijk verdeeld onder de partner die achterblijft en de familie van de overleden partner.
Steffie legt u alles uit over samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap als u op haar afbeelding klikt. Bekijk het op notaris.steffie.nl
Wat past het beste bij u?
Notariskantoor Kroezen helpt u met plezier de overeenkomsten en verschillen in kaart te brengen en de mogelijkheden te vergelijken. Ook zijn we u graag van dienst bij het opstellen van de verschillende voorwaarden, aktes en (levens)testamenten.
Met recht vertrouwd.
Video:
Samenleven
Stappenplan:
Samenleven
Video:
Geregistreerd partnerschap
Video:
Huwelijkse voorwaarden / Partnerschaps voorwaarden
Brochure:
Samen verder
Klik op de folder en lees de online, doorbladerbare brochure.
Wilt u hem liever downloaden?
Klik dan op ‘Download PDF’.
Bel ons voor meer info of voor een afspraak!
Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.
Over ons
Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.
