Eigen bijdrage voor de zorg in 2019

Eigen bijdrage voor de zorg in 2019

door | maart 2019

U kent ze vast wel, de verhalen die rondgaan over de bijdrage die betaald moet worden voor de zorg. Per 1 januari 2019 is daarin het een en ander veranderd.

Hoe zat dat ook al weer?
Bij opname in een zorginstelling geldt de Wet Langdurige Zorg (WLZ). In deze wet is bepaald dat er een eigen bijdrage is verschuldigd. Deze eigen bijdrage wordt berekend op basis van uw inkomen en uw vermogen (box 3). Een deel van het box 3-vermogen is vrijgesteld.

Voor de zorg zijn er 2 soorten eigen bijdragen namelijk een ‘lage’ en een ‘hoge’.
In 2019 is de lage eigen bijdrage maximaal € 861,80 per maand en de hoge eigen bijdrage maximaal € 2.364,80 per maand.
Als u wordt opgenomen in de zorg, dan betaalt u de eerste 4 maanden de lage eigen bijdrage (in 2018 was dit nog 6 maanden). Na 4 maanden gelden de regels voor de hoge eigen bijdrage. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld als uw partner nog thuis woont. Dan blijft u de lage eigen bijdrage betalen. Welke eigen bijdrage u betaalt, hangt dus af van uw persoonlijke situatie.

Handige rekenhulp.
U kunt eenvoudig opzoeken wat u eventueel in de toekomst voor de zorg zou moeten gaan betalen. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) brengt de zorgbijdragen in rekening en heeft een rekenhulp voor de bijdrage. Via de website van het CAK (www.hetcak.nl) kunt u een proefberekening maken om te kijken wat u voor de zorg gaat betalen.

Zorgbijdrage verlagen!
In veel gevallen zijn er diverse mogelijkheden om het vermogen en daarmee de zorgbijdrage te verlagen. Onder andere door in uw testament vast te leggen dat de kinderen hun erfdeel kunnen opeisen als de langstlevende echtgenoot in een zorginstelling wordt opgenomen. Of door -contant of “op papier”- schenkingen te doen. Een (levens)testament kan daarbij een rol spelen. Belangrijk is dat maatregelen tijdig worden genomen!

Wilt u meer weten over de eigen bijdrage voor de zorg en welke maatregelen u kunt nemen?
Kom dan vrijdag 22 maart a.s. tussen 14.00 uur en 16.00 uur naar de inloopmiddag op ons kantoor.

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.