Wat zijn de gevolgen van de nieuwe huwelijksregels voor ondernemers?

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe huwelijksregels voor ondernemers?

door | oktober 2018

Onlangs bezochten mevrouw Jansen en haar aanstaande echtgenoot ons kantoor. Mevrouw Jansen is ondernemer. Het stel gaat trouwen en vroeg ons naar de gevolgen van het huwelijk voor de onderneming.

Nieuwe huwelijkswet
Voor echtparen die na 1 januari 2018 gehuwd zijn of huwen, geldt de nieuwe huwelijkswet. Dit houdt in dat al het vermogen dat zij tijdens het huwelijk opbouwen van de echtgenoten samen is (in gemeenschap). Het vermogen dat een echtgenoot al bezit bij het aangaan van het huwelijk, erfenissen en schenkingen blijven privévermogen.

Eigen onderneming
Een onderneming blijft buiten de gemeenschap als een echtgenoot vóór het huwelijk al onderneemt. Alleen bij echtscheiding bepalen de nieuwe huwelijksregels wel dat er mogelijk een vergoeding uit de onderneming moet worden betaald. Als de ondernemer namelijk in loondienst had gewerkt, zou al het loon in de gemeenschap terechtkomen. Terwijl het inkomen van een ondernemer mogelijk maar voor een gedeelte ten goede van de gemeenschap komt.

De winst kan bijvoorbeeld worden opgepot in de onderneming. Om deze reden moet de ondernemer in het geval van een scheiding een “redelijke vergoeding” betalen. Wat een redelijke vergoeding is, moet nog worden bepaald in de rechtspraak.

Als een echtgenoot tijdens het huwelijk gaat ondernemen dan valt de onderneming in de gemeenschap. Bij een echtscheiding deelt dus ook de niet-ondernemer voor 50% mee in de waarde van de onderneming. De regel over de redelijke vergoeding geldt ook voor stellen die voor 2018 in gemeenschap van goederen zijn getrouwd en waarbij de onderneming buiten de gemeenschap valt.

Huwelijkse voorwaarden
Mevrouw Jansen en haar partner hebben huwelijkse voorwaarden opgesteld waarin maatwerk voor de onderneming is opgenomen. Erg verstandig!

Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de nieuwe huwelijksregels?
Notariskantoor Kroezen is u graag van dienst. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u met plezier!

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.