Erfbelasting besparen?

Erfbelasting besparen?

door | juni 2022

U herinnert het zich misschien nog wel. Een aantal jaren geleden was het zogeheten “radartestament” erg populair nadat de erf- belasting in het televisie- programma “Radar” aan de orde was geweest.

“Radartestament”

Het radartestament werd vooral gemaakt om te zorgen dat de langstlevende partner geen erfbelasting hoeft te betalen. In dit type testament worden de kinderen bij het overlijden van een ouder min of meer onterfd ten gunste van de langstlevende. Die hoeft dan geen erfbelasting te betalen als hij/zij minder erft dan de partnervrijstelling (in 2019 is deze € 650.913,-).
 

Voor- en nadelen

Anders dan bij de langst- levende regeling in de wet (de wettelijke verdeling) heeft de langstlevende dus geen schuld aan de kinderen ter grootte van hun erfdeel. De kinderen worden immers onterfd. Dat heeft als voordeel dat de langstlevende geen erf- belasting over de vorderingen van de kinderen hoeft te betalen. Nadeel is echter dat bij opname van de langst- levende in een zorginstelling er ook geen kindsdelen mogen worden uitbetaald.
 

Maar…

Echter, voor de erfbelasting is een tweetrapsconstructie niet per definitie voordeliger dan de wettelijke verdeling. Ook gelden bepaalde “spelregels” die voor de langstlevende belastend kunnen zijn. De langstlevende moet namelijk het geërfde vermogen apart administreren en moet ook jaarlijks een opgave van het (resterende) geërfde vermogen aan de kinderen verstrekken.
 

Flexibel testament is beter

De beste manier om later erf- belasting te kunnen besparen, is te zorgen dat het testament “flexibel” is. Hiermee bedoelen we dat de te betalen erfbelasting verminderd kan worden door de langstlevende gebruik te laten maken van opties die in het testament staan. De keuze hoe de nalatenschap wordt afgewikkeld, wordt verplaatst van het moment van het maken van het testament, naar de periode ná het overlijden van de eerste partner. Zo kan de langstlevende bekijken wat op dat moment het meest gunstige is.

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.