Het album met oude familiefoto’s…

Het album met oude familiefoto’s…

door | november 2018

Is het mogelijk de erfenis van een overledene te weigeren vanwege diens schulden? En om dan toch dierbare spullen mee naar huis te nemen?

Opgepast…
Als een overledene schulden heeft achtergelaten, dan is het opletten geblazen. Door waardevolle spullen mee te nemen uit het huis, gedraag je je als een erfgenaam die de erfenis aanvaardt. Alle schulden zijn dan ook voor jouw rekening!

Rechtsbescherming
Om erfgenamen in zo’n geval te beschermen tegen onverwachte grote schulden van de overledene is in 2016 in de wet komen te staan dat je spullen zonder financiële waarde wel mee mag nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het fotoalbum met oude familiekiekjes.

Wel of geen waarde?
Regelmatig worden er rechtszaken gevoerd over de vraag of dierbare spullen wel of geen waarde hebben. Als bijvoorbeeld een horloge van de overledene van waarde blijkt te zijn, dan heb je als erfgenaam ook de schulden geërfd. Met alle gevolgen!

Erfenis verwerpen?
Als je een erfenis verwerpt, dan erf je helemaal niets van de overledene. Je erft geen schulden, maar hebt dan ook geen recht op dierbare spullen.

Beneficiair aanvaarden
Als je wel dierbare spullen wilt ontvangen, dan kun je de erfenis beneficiair aanvaarden. Je loopt dan geen risico om je eigen vermogen te verliezen. Mocht er iets overblijven van de erfenis, dan is dit voor jou. Hiermee speel je dus op safe. Je moet echter de schuldeisers helpen zoveel mogelijk geldterug te krijgen en mag niets doen in hun nadeel. Alle spullen van waarde moeten dus worden verkocht om de schulden af te betalen. Je kan als erfgenaam de voor jou dierbare spullen ook zelf kopen tegen de waarde in het economisch verkeer. Het is dan wel raadzaam om de waarde daarvan te laten taxeren om aansprakelijkheid te voorkomen.

Wil je meer informatie over het beneficiair aanvaarden van een erfenis?
Notariskantoor Kroezen is u graag van dienst. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u met plezier!

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.