Hoe voorkomt u dat de ‘koude kant’ ook van u erft?

Hoe voorkomt u dat de ‘koude kant’ ook van u erft?

door | september 2018

Regelmatig wordt bovenstaande vraag op ons kantoor gesteld. Zoals door het echtpaar Scholten dat twee kinderen heeft; Koen en Lotte. Koen is al een paar jaar gelukkig getrouwd en Lotte stapt binnenkort in het huwelijksbootje.

Het echtpaar vertelde dat Koen in 2015 in ’gemeenschap van goederen’ is gehuwd. Tot de gemeenschap van goederen behoren alle bezittingen en schulden van Koen en zijn echtgenote. Als Koen van zijn ouders erft, dan krijgt bij een echtscheiding de ex-echtgenote van Koen de helft van de erfenis mee.

Binnenkort gaat dochter Lotte trouwen. Sinds 1 januari 2018 bepaalt de wet dat echtgenoten in ‘beperkte gemeenschap van goederen’ huwen. Hierbij blijven alle goederen en schulden die de echtgenoten vóór het huwelijk privé hadden buiten de gemeenschap. Ook erfenissen zijn privé van een echtgenoot, zelfs als deze tijdens het huwelijk worden verkregen. Dus als Lotte van haar ouders erft dan krijgt bij een echtscheiding de exechtgenoot van Lotte niet de helft van de erfenis mee.

Het is de wens van het echtpaar Scholten dat bij een scheiding de erfenis van hun eigen kinderen blijft. Dit kan het echtpaar Scholten regelen in een testament. Hierin kan een zogenaamde ‘uitsluitingsclausule’ worden opgenomen. Deze clausule zorgt ervoor dat alles wat een kind van een ouder erft privévermogen van een kind blijft. De wijze waarop een kind is gehuwd, is dan niet langer van belang. Als een kind gaat scheiden dan heeft de exechtgenoot geen recht op de helft van de erfenis.

Om hun schoondochter en schoonzoon niet mee te laten erven, heeft echtpaar Scholten ervoor gekozen testamenten met een uitsluitingsclausule op te stellen. De uitsluitingsclausule geldt niet alleen voor zoon Koen maar eveneens voor dochter Lotte. Dit omdat Lotte en haar aanstaande echtgenoot in de huwelijksvoorwaarden nog steeds zouden kunnen kiezen voor de ‘oude gemeenschap van goederen’. Het is dus altijd verstandig een notaris te raadplegen als kinderen gaan trouwen!

Wilt u advies over het maken van testamenten en de uitsluitingsclausule?
Notariskantoor Kroezen is u graag van dienst. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u met plezier!

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.