Hoe zit het met de erfbelasting?

Hoe zit het met de erfbelasting?

door | juni 2018

Afgelopen week kwam mevrouw Mertens op kantoor. Haar man was een paar weken geleden plotseling verleden. Samen hadden ze drie volwassen kinderen.

De nalatenschap van meneer Mertens gaat voor gelijke delen naar mevrouw Mertens en de drie kinderen. Mevrouw Mertens houdt echter de beschikking over de nalatenschap van haar echtgenoot. De andere helft was al van haar, omdat ze in gemeenschap van goederen waren getrouwd.

Vordering erfdeel
De kinderen krijgen een (niet opeisbare) vordering op hun moeder ter grootte van hun erfdeel. Over deze vordering moeten de kinderen gelijk erfbelasting betalen, welke door de langstlevende ouder moet worden ‘voorgeschoten’, omdat de kinderen in de praktijk nog niets krijgen. Over de eerste € 123.000 betaal je als kind 10% erfbelasting, daarboven betaal je 20% erfbelasting.

Besparen erfbelasting
Door het maken van een goed testament kun je een aardig bedrag aan erfbelasting besparen. Stel een kind krijgt
een vordering van € 100.000 op de langstlevende ouder. Als deze ouder bijvoorbeeld 70 jaar is, mag je de vordering voor de erfbelasting verminderen tot een bedrag van € 58.000. Daarna gaat de vrijstelling van € 20.000 eraf en over het restant van € 38.000 betaal je dan 10% erfbelasting, ofwel € 3.800.

Vergoeding rente
Je kunt in dit geval ook afspreken dat over de vordering van € 100.000 per kind een (papieren) rente wordt vergoed door de langstlevende ouder van bijvoorbeeld 6%, dus € 6.000 per jaar. Als de langstlevende nog 10 jaar
leeft bedraagt de renteschuld van de langstlevende dus € 60.000, naast het erfdeel van € 100.000. Hierover
hoeft bij het overlijden van de langstlevende geen erfbelasting meer te worden betaald.

Vrijgesteld bedrag
Ook kun je bepalen dat ieder van de kleinkinderen het voor de erfbelasting vrijgestelde bedrag van circa € 20.000 erft, welk bedrag in mindering komt van het erfdeel van de ouder van het desbetreffende kleinkind. Het is een middel om erfbelasting te besparen en kost nú nog geen liquiditeit.

Wilt u meer weten over een erfenis, de legitieme portie of verdeling van een nalentenschap?
Van een adviesgesprek van circa een half uur zijn geen kosten verbonden. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.