Schenking voor eigen woning tot 53.016 euro belastingvrij

Schenking voor eigen woning tot 53.016 euro belastingvrij

door | april 2016

Wanneer u uw kinderen wilt helpen met de aankoop van een huis, dan kunt u hiervoor eenmalig 53.016 euro belastingvrij schenken. De vrijstelling geldt voor een schenking van ouders aan een kind tussen 18 en 40 jaar. 

OLDENZAAL – De schenking mag worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een woning, maar ook voor de aflossing van een eigenwoningschuld of restschuld.

 

Huis kopen

Steven (32) werkt al jaren bij dezelfde werkgever. ‘Eindelijk heb ik een contract voor onbepaalde tijd gekregen. Met een tijdelijk contract was het moeilijk een hypotheek te krijgen. Bovendien had ik nog niet genoeg gespaard voor een eigen woning. Huren is goed bevallen, maar nu ik de zekerheid van een vast contract heb, lijkt het me geweldig om een eigen huis te kopen.’ De ouders van Steven, Ineke en Hans, willen hem hier graag bij helpen. ‘Met een schenking van mijn ouders heb ik ineens veel meer mogelijkheden. En mijn ouders vinden het fijn om met ‘warme’ hand te schenken. Zo kunnen ook zij straks van mijn nieuwe huis genieten.’

 

Melden bij de Belastingdienst

Steven mag deze schenking ook splitsen om het geld zo flexibel mogelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld 25.449 euro naar eigen inzicht en 27.567 euro voor de woning. Wanneer Steven gebruik maakt van deze vrijstelling, moet hij dat melden bij de Belastingdienst met het formulier Aangifte Schenkbelasting. De vrijstelling is eenmalig.

 

Advies van Hans Kroezen

Het is aan te raden een grote schenking te regelen bij de notaris. Dat is vooral ook handig voor het inwinnen van advies over een gelijke behandeling van de andere kinderen. Mocht een schenking zijn gegeven aan één van de kinderen, dan is het denkbaar om deze schenking te verrekenen met de erfenis. Zo kunnen problemen binnen de familie worden voorkomen. Ook is het advies van de notaris om afspraken met de partner van het kind op papier te zetten. Stel dat het kind en de partner uit elkaar gaan. Van wie is dan de schenking?

 

Hans Kroezen vat het zo samen: schenken is slimmer dan nalaten, omdat het geld bespaart!

Meer weten over deze manier van schenking? Neem contact met ons op!

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.