“Wat gebeurt er met mijn testament na de scheiding?”

“Wat gebeurt er met mijn testament na de scheiding?”

door | mei 2016

Ook al bent u gescheiden, uw ex-partner kan toch nog van u erven. Door het opstellen van een testament kunt u dit voorkomen. Uw notaris kan u daarbij helpen.

OLDENZAAL – Marja en Henk zijn sinds kort gescheiden. Ze hebben samen drie kinderen: Daan (9), Sara (5) en Wouter (3). Toen Marja en Henk tien jaar geleden trouwden hebben zij testamenten gemaakt. Marja vraagt zich af wat er met het testament gebeurt na de scheiding. In het (langstlevende) testament heeft Marja haar echtgenoot Henk en de kinderen tot erfgenamen benoemd. Daarbij is al bepaald dat bij een eventuele echtscheiding Henk niet meer van haar erf. Toch kan hij via een omweg alsnog van Marja erven.
Dat zit zo: als Marja overlijdt, erven haar drie kinderen haar gehele nalatenschap. Stel, kort daarna overlijdt de jongste zoon, Wouter. Hij is niet getrouwd en heeft geen kinderen. In dat geval laat Wouter op grond van het erfrecht niet alleen Daan en Sara als zijn erfgenamen achter, maar ook zijn vader Henk.

 

Een nieuw testament

Dit kan voorkomen worden als Marja in een nieuw testament een zogeheten tweetrapsmaking opneemt. Hierin staat dat als één van haar kinderen na haar komt te overlijden, alles wat uit haar nalatenschap komt, alleen naar haar beide andere kinderen gaat. En dus niet (via een omweg) naar haar ex Henk.
Als Wouter bij zijn overlijden kinderen of een echtgenote achterlaat, dan wordt meestal bepaald dat alles naar die kinderen en echtgenote mag gaan.

 

Hulp bij echtscheiding

Ons kantoor is gespecialiseerd op het gebied van mediaton bij echtscheiding. Een onderwerp dat hierbij wordt behandeld is het opstellen van een testament na de echtscheiding. Niet alleen staat hierin wie de voogdij krijgt als de ouders komen te overlijden, maar ook dat na het overlijden van een van de ouders, de ex-echtgenoot niet via de kinderen het vermogen van zijn of haar ex kan erven.
In een vrijblijvend gesprek leggen wij u graag uit hoe u uw testament na een echtscheiding op de juiste wijze inricht.

 

Hans Kroezen vat het zo samen: “Voorkom dat uw ex-partner van u erft.”
Vragen over uw testament na een echtscheiding? Mail op info AT notariskantoorkroezen DOT nl of bel (0541) 57 25 25

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.