Appartement kopen? Let op reservefonds Vve…

Appartement kopen? Let op reservefonds Vve…

door | oktober 2017

Een eigenaar van een appartement heeft met méér en ándere wettelijke regels te maken dan de bezitter van een gewoon woonhuis. Naast het exclusieve gebruiksrecht van het eigen appartement (privé-gedeelte) is iedere appartementseigenaar ook mede-eigenaar van het hele gebouw met de grond waarop dit staat en verplicht medeverantwoordelijk voor het onderhoud ervan.

Vereniging van Eigenaren
Om te zorgen dat iedereen aan zijn verplichtingen voldoet, is bij wet geregeld dat de appartementseigenaren een Vereniging van Eigenaren (VvE) vormen waar iedere (nieuwe) eigenaar automatisch lid van is. De VvE moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel onder vermelding van de bestuursleden.

Slapende of actieve VvE
Het zomaar kopen van een appartement, zonder vooraf te kijken naar de status van de VvE, brengt ernstige risico’s met zich mee. Tot voor kort was de term “slapende VvE” een veel voorkomend verschijnsel. Dit is een VvE waar feitelijk niets mee gedaan wordt en waar vaak niet eens een bestuur was.

Een actieve VvE vergadert tenminste één keer per jaar, heeft een collectieve opstalverzekering, zorgt voor onderhoud en vermeldt de bijdragen in de exploitatiekosten en het reservefonds. Als de VvE goed functioneert, is het appartement meestal waardevaster én beter te financieren.

Financiële gezondheid VvE
Als u een appartement koopt met een VvE zonder enig reservefonds dan bent u de pineut als er bijv. groot onderhoud aan het gebouw moet worden gepleegd of als de lift kapot gaat. U bent dan namelijk wettelijk verplicht om mee te betalen in de kosten in verhouding van uw mede-eigendom. Informeer dus altijd naar het reservefonds van de VvE en naar de hoogte van de maandelijkse bijdrage (de servicekosten). Dit voorkomt onaangename en kostbare verrassingen achteraf.

Bent u van plan een appartement te kopen?
De notaris is de specialist bij uitstek op het gebied van appartementsrecht en VvE-regels. Neem voor de koop gerust contact op met ons kantoor om u goed te laten voorlichten.

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.