Uw kleinkinderen mee laten erven én belasting besparen…

Uw kleinkinderen mee laten erven én belasting besparen…

door | september 2017

Als u kinderen en kleinkinderen hebt dan zullen normaal gesproken de kleinkinderen pas iets van u erven als een kind vóór u zou overlijden. Dan komen namelijk de kleinkinderen voor uw overleden kind in de plaats. Maar… u kunt er ook voor kiezen om de kleinkinderen naast de kinderen een bedrag te laten erven.

Belastingsbesparing
Mensen vinden het vaak een mooie gedachte dat ook de kleinkinderen iets van hen krijgen, bijvoorbeeld voor een studie of aankoop van een woning. Leuk bijkomend voordeel is dat er hierdoor best veel er­ erfbelasting kan worden bespaard.

De vrijstelling van een kind bedraagt nu € 20.209,-. Deze vrijstelling geldt echter ook voor kleinkinderen. Als u in uw testament het vrijstellingsbedrag aan ieder van uw kleinkinderen nalaat dan kunt u (afhankelijk van uw vermogen) zo’n € 2.000,- tot € 4.000,- per kleinkind besparen. Zouden uw kinderen ieder de € 20.209,- erven dan zouden zij daarover 10 tot 20% belasting zijn verschuldigd terwijl uw kleinkinderen die bedragen vrij van erfbelasting kunnen krijgen.

Bedrag in 1 of 2 keer
U kunt bepalen dat de kleinkinderen het door u gekozen bedrag in één keer krijgen (bij overlijden van de langstlevende) of in twee keer (bij overlijden van de eerste en bij overlijden van de langstlevende).

Minderjarige kleinkinderen
Als uw kleinkinderen nog minderjarig zijn dan moet een volwassene het geld beheren totdat zij 18 jaar worden. Vindt u dit nog te jong of wilt u voorkomen dat uw kleinkind het geld niet goed zal besteden? Dan kunt u in uw testament een bewind over het geld instellen. Daarbij benoemt u bijvoorbeeld de ouders van uw kleinkind tot bewindvoerders. Uw kleinkind kan dan alleen met toestemming van zijn ouders over het geld beschikken. Het bewind duurt totdat uw kleinkind een door u bepaalde leeftijd heeft bereikt, bijvoorbeeld 21 of 23 jaar.

Advies over het mee laten erven van uw kleinkinderen? 
Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw kleinkinderen in uw testament op te nemen? Neem dan contact met ons op. Wij zullen u hierover graag adviseren.

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.