Einde gemeenschap van goederen per 1-1-2018

Einde gemeenschap van goederen per 1-1-2018

door | november 2017

Gaat u trouwen in 2018 of daarna? Vanaf 1 januari gaat de ‘Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen’ in. De belangrijkste veranderingen zijn dat het eigen vermogen van de echtgenoten dat vóór de trouwdatum is opgebouwd én erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschap vallen. Deze blijven dus privé.

Algehele gemeenschap van goederen (tot 1-1-2018)
Wanneer partners geen afspraken maken vóór hun huwelijk geldt nu volgens de wet de ‘algehele gemeenschap van goederen’. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden gezamenlijk eigendom zijn.Na een scheiding moeten de partners al het geld en bezittingen in principe in tweeën verdelen.

Beperkte gemeenschap van goederen (vanaf 1-1-2018)
Voor stellen die trouwen op of na 1 januari 2018 geldt automatisch de nieuwe ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Dat betekent dat alleen vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd van u samen is. Bezittingen of schulden van vóór het huwelijk blijven dus privé. Ook schenkingen en erfenissen blijven privé.

Ondernemingsvermogen
Om zowel de onderneming als de winsten of verliezen buiten de ‘beperkte gemeenschap van goederen’ te houden blijft het voor een ondernemende partner van belang om huwelijkse voorwaarden te maken.

Algemeen
Indien u op dit moment al gehuwd bent in gemeenschap van goederen, wijzigt er in beginsel niets.

Huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden
Wilt u tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bezittingen of schulden apart houden of juist alles wel delen? Laat dan huwelijkse voorwaarden of partnerschaps-voorwaarden opstellen.

Ongehuwd samenwonen
Voor stellen die ongehuwd samenwonen is de situatie ongewijzigd. De wet heeft voor samenwoners niets geregeld.
Laat een samenlevingsovereen-komst opstellen waarin u uw afspraken vastlegt. Dit kan ook van belang zijn voor gunstigere tarieven voor de erfbelasting als één van de partners mocht komen te overlijden.

Trouwen of samenwonen? Of vragen over de voorwaarden waaronder u met uw partner samenleeft?
Neem contact met ons op om u goed voor te laten lichten. Wij helpen u graag met het vastleggen van (nieuwe) afspraken.

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.