De voordelen van een samenlevingsovereenkomst

De voordelen van een samenlevingsovereenkomst

door | februari 2017

Er zijn in Nederland steeds meer samenwoners naar de wet regelt niets voor hen. Daarom is het belangrijk om een goede samenlevingsovereenkomst op te stellen.

U investeert een deel van uw spaargeld in de woning van uw partner: wat krijgt u daar van terug als de relatie wordt verbroken? En wie heeft recht op de overwaarde van de woning of wie betaalt het tekort als u uit elkaar gaat? Dit kunt u in een samenlevingsovereenkomst regelen.

En wat gebeurt er met uw aandeel in de woning als u overlijdt? In principe gaat uw aandeel in de woning na uw overlijden naar uw eigen erfgenamen. Als u wilt dat uw aandeel in de woning dan naar uw partner gaat, kunt u dat in sommige gevallen regelen d.m.v. een zogenaamd ‘verblijvingsbeding’ in de samenlevingsovereenkomst. In sommige gevallen moet u daarvoor ook een testament opstellen.

Uw kinderen
Als u komt te overlijden en u heeft kinderen, erven volgens de wet uw eigen kinderen direct na uw overlijden al uw bezittingen.

In een testament, gecombineerd met een samenlevingscontract, kunt u vastleggen dat uw kinderen uw erfenis niet direct bij uw overlijden kunnen opeisen maar alleen op die momenten die u in uw testament vastlegt.

De zorg voor uw kinderen is ook een belangrijk punt.

U kunt een voogd aanwijzen in het gezagsregister bij de rechtbank of u kunt een voogd aanwijzen in uw testament. Ook kunt u in uw testament een bewindvoerder aanwijzen die het vermogen van uw kinderen beheert tot ze een leeftijd hebben bereikt waarop u uw kinderen in staat acht zelf het vermogen te beheren.

Partnerpensioen
In het samenlevingscontract kunt u vastleggen dat uw partner na uw overlijden recht heeft op uw nabestaandenpensioen. Veel pensioenmaatschappijen kennen het nabestaandenpensioen alleen toe aan een partner met wie u een samenlevingscontract heeft opgesteld bij de notaris.

Vragen over een samenlevingsovereenkomst?
Notariskantoor Kroezen weet precies wat handig is om in een samenlevingsovereenkomst te zetten en is u graag van dienst.

Kijk op www.notariskantoorkroezen.nl of bel (0541) 57 25 25

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.