Een eigen woning en trouwplannen?

Een eigen woning en trouwplannen?

door | maart 2018

Een paar weken geleden kwamen Michiel en Sandra op ons kantoor. Ze zijn begin januari getrouwd en kwamen net terug van hun ‘honeymoon’. Het kersverse echtpaar had gehoord dat er vanaf 1 januari 2018 iets was veranderd als je ging trouwen, maar wist niet precies wat. Gelukkig konden wij hen daarover informeren…

Het huwelijksgoederenrecht
Tot 1 januari 2018 kende Nederland het stelsel van de ‘algehele gemeenschap van goederen’. Alle bezittingen en schulden van echtgenoten werden op één hoop geveegd. Aanstaande echtparen die dit niet wilden, moesten vóór het huwelijk naar de notaris om huwelijksvoorwaarden te laten opstellen. Het is nu anders.

Per 1 januari 2018: Beperkte gemeenschap van goederen
Waar het op neer komt, is dat het bezit en eventuele schulden die er vóór het huwelijk waren, privé blijven van de echtgenoot die het bezit of de schuld reeds op naam had. Alles wat je vervolgens tijdens het huwelijk verkrijgt, wordt weer een gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen blijven wel privé.

Grote gevolgen voor mensen met een eigen woning
Voor huiseigenaren die na een periode van samenwonen besluiten om met elkaar te gaan trouwen, kan de nieuwe wet gevolgen hebben.

Zo had Sandra bij de aankoop meer spaargeld ingebracht dan Michiel. Het huis stond daarom voor 70% op haar nnaam en de andere 30% op naam van Michiel. Wat zij niet wisten, was dat de woning, die ze voor het huwelijk al samen hadden, vanwege de nieuwe weten regelgeving automatisch 50%-50% eigendom wordt van beide echtgenoten.

Huwelijksvoorwaarden
Door het huwelijk was Sandra dus 20% van haar eigendom ‘kwijtgeraakt’ aan haar lieftallige echtgenoot Michiel. Dit kun je tegenwoordig alleen nog voorkomen door vóór het huwelijk bij de notaris huwelijksvoorwaarden te maken. Daarin kan dan worden vastgelegd dat de eigendomsverhouding blijft zoals deze voor het huwelijk ook was.

Heeft u een eigen woning en trouwplannen? Laat u dan vóór het huwelijk informeren over de juridische gevolgen om later onaangename verrassingen te voorkomen.
Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.