Voorkom opeten vermogen bij opname zorginstelling

Voorkom opeten vermogen bij opname zorginstelling

door | april 2018

Onlangs kwam het echtpaar Jansen bij ons langs. In hun landelijk gelegen woning genieten ze van hun oude dag. Onlangs raakten ze tijdens een borrel met een ander gepensioneerd echtpaar aan de praat over opname in een zorginstelling. Helaas waren de exacte gevolgen en kosten hiervan nog niet bekend. Wel dachten ze dat ze hun eigen vermogen moeten opeten. Wij informeerden het echtpaar Jansen over de regeling en de gevolgen.

Wet Langdurige Zorg (WLZ)
Bij opname in een zorginstelling geldt de Wet Langdurige Zorg. Hierin is bepaald dat er een eigen bijdrage is verschuldigd. Deze bijdrage wordt berekend op basis van het inkomen en het vermogen (box 3). Voor de zorg zijn er 2 soorten eigen bijdragen: een lage en een hoge eigen bijdrage. De hoge eigen bijdrage is maximaal € 2.332,60 per maand. Wij gaven het echtpaar Jansen aan, hoe de eigen bijdrage kan worden verlaagd.

Belastingvrij schenken 2018
Het echtpaar kan een bedrag schenken aan hun 3 kinderenen 6 kleinkinderen. Per kind mag je € 5.363,00 belastingvrij schenken. Voor kleinkinderen is dit € 2.147,00. Dit bedrag kan worden geschonken in contanten, maar ook op papier. Schenken op papier houdt in dat je het bedrag op je eigen bankrekening houdt en nog niet daadwerkelijk uitkeert. De kinderen ontvangen jaarlijks een rente van 6%. Hiervoor is een akte van de notaris vereist.

Volmacht voor nu en later
We adviseerden het echtpaar een volmacht ‘voor-nu-en-later’. In deze volmacht kunnen zij vastleggen wie hun zaken regelt als zij niet in staat zijn om hun eigen wil te bepalen.

Opstellen van testamenten
Tot slot raadden we aan om testamenten op te stellen. Hierin kan worden bepaald dat de kindsdelen opeisbaar worden indien de langstlevende partner een eigen bijdrage voor de zorg is verschuldigd. Als dat gebeurt tellen de kindsdelen niet meer mee voor de berekening van de eigen bijdrage.

Wilt u meer weten over de Wet Langdurige Zorg en hoe u bij opname in een zorginstelling het beste met uw vermogen om kunt gaan? Laat u dan tijdig informeren.
Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.