Grote vrijstelling eigen woning terug in 2017

Grote vrijstelling eigen woning terug in 2017

door | december 2016

Terug van weggeweest. Vanaf 1 januari 2017 geldt er weer een hoge vrijstelling voor een schenking die wordt ontvangen in het kader van de aankoop of verbouwing van een eigen woning of voor het aflossen van een eigen woninghypotheek.

Deze vrijstelling bestond ook in 2014 en 2015. Aangezien het beperken van hypotheekrenteaftrek bij de overheid hoog in het vaandel staat, komt de hoge vrijstelling nu weer terug maar dan in een iets ander jasje.

Voorwaarden
De vrijstelling gaat in op 1 januari 2017 en is weer van toepassing tussen iedereen. Dus niet alleen tussen ouders en kinderen maar ook tussen grootouders en kleinkinderen, tantes en neven, broers en zusters, etc. Alleen is er nu wel een leeftijdsgrens van toepassing; de persoon die de schenking krijgt moet tussen de 18 en 40 jaar zijn.

Nieuw is dat er nu geen voorwaarden meer aan de schenking mogen worden verbonden zoals de bepaling dat de schenking kan worden herroepen.

Om van de vrijstelling gebruik te kunnen maken, moet steeds bij de Belastingdienst een beroep op de vrijstelling worden gedaan.

Wat ook nieuw is, is dat de schenking over 3 fiscale jaren mag worden uitgesmeerd. Dat kan handig zijn als de schenker het geld niet in één keer vrij kan maken. De ontvanger moet dan óók in het laatste jaar van betaling jonger dan 40 jaar zijn.

Goed informeren
Naast deze mogelijkheden en voorwaarden geldt er een zeer ingewikkelde overgangsregeling als u in het verleden al eerder grotere schenkingen heeft gedaan. Laat u dus vóóraf altijd goed informeren of de regeling voor u of de verkrijger wel goed uitpakt.

Het kan van belang zijn om in 2016 nog een ‘inhaalschenking’ te doen als u in 2017 (deels) van de grote vrijstelling gebruik wilt maken.

Notariskantoor Kroezen is op de hoogte van alle aspecten van deze nieuwe regeling en is u graag van dienst. Vragen over de vrijstelling voor een schenking? Kijk op www.notariskantoorkroezen.nl of bel (0541) 57 25 25

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.