Nieuwe wet beschermt erfgenamen tegen schulden

Nieuwe wet beschermt erfgenamen tegen schulden

door | september 2016

Na de begrafenis van de moeder van Ina en Jan hebben zij de dag afgesloten met een diner. Moeder hield van lekker eten dus zetten ze deze traditie voort. De rekening van € 250,00 hebben ze voldaan met de pinpas van moeder. De dag daarvoor hebben zij de woning ontruimd en de inboedel afgegeven bij de kringloopwinkel. Later blijkt dat de nalatenschap van moeder meer schulden heeft dan bezittingen. Dit komt door een grote bijbetaling voor de zorginstelling.

Als vóór 1 september 2016 een nalatenschap meer schulden had dan bezittingen, waren de erfgenamen met hun privévermogen hiervoor aansprakelijk als zij de nalatenschap zuiver hadden aanvaard. Jan en Ina hadden de nalatenschap zuiver aanvaard doordat ze gepind hadden van de rekening van moeder, haar woning hadden ontruimd en naar de kringloopwinkel waren geweest. Zij waren dus aansprakelijk voor de schuld aan de zorginstelling.

Bescherming
Dit is per 1 september 2016 door de ‘Wet bescherming erfgenamen tegen schulden’ gewijzigd. Deze nieuwe wet heeft als doel erfgenamen een betere bescherming te bieden tegen schulden van een overleden persoon. Vanaf nu leiden alleen handelingen die nadelig zijn voor schuldeisers tot zuivere aanvaarding van de nalatenschap. Wanneer erfgenamen bijvoorbeeld een fotoboek meenemen of inboedel zonder waarde afgeven bij de kringloopwinkel dan hebben ze de nalatenschap niet zuiver aanvaard. Als ze spullen met economische waarde meenemen, zoals sieraden en inboedel, blijft voorzichtigheid geboden.

Onverwachte schuld
Nieuw is ook dat als erfgenamen na een zuivere aanvaarding van de nalatenschap een onverwachte schuld tegenkomen, zij binnen drie maanden naar de kantonrechter kunnen gaan voor een oplossing. Een onverwachte schuld is een schuld die een erfgenaam niet kende en ook niet behoorde te kennen. Een schuld waarvan de hoogte nog niet vaststaat, is geen onverwachte schuld. Het zal in de praktijk waarschijnlijk niet snel gebeuren dat een schuld als ‘onverwacht’ wordt aangemerkt.

Goede voorlichting
Omdat ook bij de nieuwe wet niet alles zwart of wit is, blijft een goede voorlichting door de notaris van belang om ervoor te zorgen dat u met uw privévermogen niet aansprakelijk wordt voor de schulden van de overledene.

Notariskantoor Kroezen is u hierbij graag van dienst.

www.notariskantoorkroezen.nl of bel (0541) 57 25 25.

Met recht vertrouwd.

Bel ons voor meer info of voor een afspraak!

Aan een informatief gesprek van een half uur zijn geen kosten verbonden.

Contact gegevens

  Monnikstraat 62, 7571 CW Oldenzaal

   Telefoon: +31 (0)541 - 57 25 25

  Email: info@notariskantoorkroezen.nl

Over ons

Notariskantoor Kroezen in Oldenzaal is een modern, flexibel notariskantoor met als doel een optimale dienstverlening met oog voor de persoonlijke wensen van haar cliënten. Ons enthousiaste team bestaat uit Hans Kroezen (notaris), Susanne Borghuis (toegevoegd-notaris), Pauline Bakker (kandidaat-notaris), alsmede 6 notariële medewerkers. Alle medewerkers hebben een ruime praktijkervaring in het notariaat.